13. Festiwal Nauki Techniki i Sztuki w Łodzi, 15- 22 kwietnia 2013 |
Program imprez | ![]() |
Temat: Barwa światła
Blok tematyczny: Technika i technologia
Rodzaj imprezy: wykład
Data: 18.04.2013
Godzina rozpoczęcia: 11:00
Godzina zakończenia: 11:20
Organizator: Politechnika Łódzka, Wydział Elektrotechniki Elektroniki Informatyki i Automatyki
Miejsce: IFE - Centrum Kształcenia Międzynarodowego PŁ, ul. Źwirki 36, sala nr 7
Prowadzący: Przemysław Tabaka; asystuje Kinga Celińska
Opis imprezy |
Oświetlenie sztucznymi źródłami światła ma na celu umożliwienie dokładnego widzenia świata zewnętrznego. Oczywiście konieczność zastosowania oświetlenia sztucznego pojawia się w warunkach niedostatecznego lub całkowitego braku oświetlenia dziennego.
Barwy otaczających nas przedmiotów zależą od właściwości pochłaniania i odbijania promieniowania świetlnego określonego składu widmowego przez te przedmioty, a więc w tej samej mierze zależą od składu widmowego źródła światła na nie padającego. Innym słowy wygląd przedmiotów może ulegać zmianom w zależności od typu zastosowanego źródła światła. Jeśli np. klientka chce kupić torebkę damską w sklepie gdzie występuje oświetlenie sztuczne, to po wybraniu modelu zwykle podchodzi z nią do okna, gdzie w warunkach oświetlenia dziennego dokonuje oceny barwy. Ten przykład zaczerpnięty z codziennego życia wskazuje na znaczenie, jakie problem barwy oświetlenia odgrywa w kształtowaniu się percepcji wizualnej, czyli w odtwórstwie barw w porównaniu do światła dziennego.
W dzisiejszych czasach bardzo często zniekształcanie oddawania barw jest zamierzone w celu wywołania określonego efektu. Takim przykładem mogą być iluminacje czy oświetlenie w restauracji. Zjawisko to można także zaobserwować w handlu (sklepy, markety) gdzie oświetlenie odgrywa istotną rolę. Aby uatrakcyjnić wygląd poszczególnych towarów oświetla się je specjalnie zaprojektowanymi do tego celu źródłami światła. Takie zabiegi powszechnie stosuje się w odniesieniu do artykułów spożywczych tj.: mięsa, ryby, wędliny a także pieczywo, warzywa, owoce, które w odpowiednio dobranym świetle wyglądają bardzo apetycznie i świeżo. Sposób oświetlenia barwnych produktów żywnościowych bardzo często może zadecydować o tym, czy znajdzie się na nie nabywca w sklepie.
W wykładzie podano praktyczne przykłady zmiany postrzegania barw przy oświetlaniu różnymi źródłami światła.
Galeria zdjęć |